Verloop erectie

Verloop erectie onstaat nadat een man seksueel geprikkeld wordt. De erectie begint na een signaal vanuit de hersenen naar de penis. Dit signaal zorgt ervoor dat de spieren rond de bloedvaten die de zwellichamen tijdens een erectie van bloed voorzien, volledig ontspannen. Omdat de bloedafvoer tijdens het verloop van de erectie de snelle toevoer niet kan bijhouden zwelt de penis op en ontstaat een erectie. Door de druk van het zwellichaam worden tijdens de erectie meerdere bloedvaten gesloten. Hierdoor kan de erectie makkelijker stand houden.

Oprichting van de erectie

Verloop erectie bestaat uit 2 fases. De eerste fase gaat heel snel. Vlak nadat de eerste prikkel ontvangen wordt en de sluizen open gaan, begint het groeiproces van de penis. De penis groeit en blijft als het ware even hangen op een halfharde erectie. In principe is het in deze staat al mogelijk geslachtsgemeenschap te hebben. De tweede fase gebeurt aanzienlijk langzamer. In dit stadium wordt de penis op kracht gebracht tot een volledige erectie ontstaat.

Verloop erectie opheffen

Verloop erectie blijft doorgaan zo lang het signaal vanuit de hersenen gestuurd wordt. Dit signaal valt weg wanneer de prikkel verstoord wordt door een angst- of schrikreactie, maar valt ook meestal direct na de spermalozing weg. Direct nadat het signaal wordt opgeheven, spant de spier zich opnieuw aan en worden afvoerende aderen weer opegen gezet. In slechts een paar seconden tot wel een uur tijd is de penis weer terug in zijn slappe houding.